teisipäev, märts 04, 2008

Minu arvamus Vabadussamba kohta

Kogutakse allkirju Vabadussamba kavandi poolt ja vastu. Mul pole olnud tahtmist kumbagi allkirja anda. Ma olen paljudesse kohtadesse alla kirjutanud. Tundub juba, et liiga paljudesse. Maailmas on palju tähtsamaid küsimusi, mille jaoks allkirju tagavaraks hoida. Mõned inimesed suhtuvad sellesse sambaküsimusse väga emotsionaalselt, justkui arvates, et iga samba pärast võiks mõne sõja maha pidada. Minus tekitab emotsioone see, et inimeste emotsioonid nii vales kohas avalduvad.

Aga ma võin tuua ka mõned poolt- ja vastuargumendid selle samba asjus. Pooltallkirja ei taha ma anda sellepärast, et kahtlen, kas Vabadussammas on Eestile tingimata vajalik. Seda tahetakse püstitada sellepärast, et on juba riike, kus sellenimeline sammas on olemas. Jäljendamises on vähe originaalsust. See sarnaneb eurostandardite ülevõtmisele, mille vastu ma olen protesteerinud. Võiks välja mõelda mõne samba, mida teistes maades veel ei ole. Vabaduse ideed toetavaid sambaid Eestis juba on, nende hulgas kõik Vabadussõja omad ja ka konkreetsete inimeste mälestusmärgid. Neid võib juurde teha rohkem kui ühe rahvusvahelisest standardist lähtuvat nime kandva.

Aga veel vähem annan ma allkirja Vabadussamba kavandi vastu. Kuigi ma ei pea sammast vajalikuks, ei ole ma ka vastu. See väljendab ikkagi positiivseid ideid ja selle püstitamist ei ole põhjust keelata, kui keegi seda soovib. Mind ei häiri konkreetne kavand, mille kasuks otsustati. Vabadusrist võeti kasutusele esimesel Eesti ajal ja seda nüüd halvaks tunnistada oleks sama imelik traditsioonidest loobumine nagu oleks hümni väljavahetamine, mida mõned küll samuti ikka ja jälle soovitanud on. Vahepeal tehti isegi ettepanek lipu väljavahetamiseks, aga ettepaneku tegija olevat hiljem tunnistanud, et kirjutas vastavateemalise artikli ainult ühelt pahanduselt tähelepanu kõrvalejuhtimiseks. Mõni ütleb, et rist on halb. Tekib küsimus, kas ta toetab siis sataniste, kes surnuaedadel märatsemas käivad. Või kas ta oma hauale soovib viisnurka või sirpi ja vasarat? On ka öeldud, et Vabadusrist sarnaneb haakristiga. Selle peale ma ütleksin, et esiteks see ei ole haakrist ja teiseks kasutati eesti rahvariietel haakristi juba enne natsismi teket, nii et haakristi täielik hukkmõistmine pole põhjendatud. On selge, et seda sammast ei püstitata natsismi auks. Kes vastupidist väidab, see pooldab seisukohta, et kõik eestlased on fašistid. Selline seisukoht on aga loogiliselt põhjendamata vene šovinismi väljendus.

Samba võiks püstitamata jätta põhjusel, et see tekitab pingeid. Samas võiks selle ka püstitada, et näidata, et pahatahtlik pingete kruvimine ei vii eesmärgile. Lõpliku seisukoha las võtavad need, kes on selleks volitatud. Kui asi rahvahääletusele pandaks, võiksin kujundada lõpliku isikliku seisukoha. Aga ma ei pea seda nii tähtsaks küsimuseks, et rahvahääletusele panna.

0 vastukaja: